Boeken over Japan die invloed op mijn leven hebben

Het is niet mijn bedoeling om hier boekrecensies te schrijven, er zijn mensen die dat veel beter kunnen dan ik. Alleen een paar boeken die een connectie met Japan hebben, en die van invloed zijn geweest op mijn leven, wil ik hier noemen, met de bijbehorende invloed. Het eerste boek was ” Spark Joy” van Marie Kondo. Dit boek gaf tips hoe je jouw huis kunt opruimen, afscheid nemen van spullen waarvan je het moeilijk vindt om ze weg te doen, en hoe je kleding kunt opvouwen. De eerste stap om spullen waar ik herinneringen aan had, weg te doen, heeft dit boek geweldig geholpen. Van heel veel spullen heb ik foto’s gemaakt, en een paar weken geleden zelfs de laatste stap genomen, deze foto’s ook verwijderd. De manier waarop je kleding kunt opvouwen, pas ik nu al een aantal jaren toe. Het neemt minder plaats in, en ik zie wat ik heb. Kan niet meer zeggen dat ik niets heb om aan te trekken! En er zijn vast nog meer spullen die weg kunnen, maar dat komt wel weer. En de twee boeken van Marie Kondo die ik bezat, zijn al lang geleden doorgegeven.

Een ander boek is Wabi Sabi van Francesc Miralles. Het concept wabi-sabi wordt uitgelegd aan de hand van een verhaal. Alles in het leven doorloopt fases, is niet perfect en de schoonheid schuilt in het vergankelijke. Daarom kunnen Japanners ook servies koesteren waar een stukje af is, en dat repareren met goudverf. Dit concept heeft geholpen om anders naar mijn fotoboeken te kijken, door ze op mijn manier zo perfect mogelijk te willen maken, kwam er niet veel meer van terecht. Het kost te veel tijd. Wat is het belangrijkste vroeg ik mij af? Dat ik de beelden van de gebeurtenissen kan oproepen, en daarvoor hoeven de plaatjes niet perfect te zijn, of dat het helemaal mooi in een boek staat met hier en daar een bewerkte foto. Op dit moment maak ik ook boeken via de app Polarsteps polarsteps.com op mijn telefoon, dan kan ik ze na afloop van een vakantie direct bestellen. En nee, ze zijn niet perfect, maar ik kan direct wat laten zien en de beelden roep ik wel op.

Een recenter boek dat mij aan het denken heeft gezet is Ikigai door Francesc Miralles en Hector Garcia. Het boek gaat over het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Waar kom jij je bed voor uit? Het gaat over in beweging blijven en betekenis geven aan je leven. Hoe kun je nog meer betekenis aan het leven geven als je thuis moet blijven? Daar ben ik mee aan de slag gegaan, en een vriendin triggerde iets in mij dat lag te sluimeren, zij had kaarten geschreven en bezorgd bij een verzorgingstehuis. Ik kon mij herinneren dat er projecten zijn om mensen blij met een kaartje te maken, dus weer op zoek gegaan naar een paar projecten. Met alle digitale technieken is het geen probleem om een kaart te maken en te laten bezorgen. Nog leuker als er genoeg tijd is, om een kaart uit te zoeken en te posten. Het is geen probleem om naar het postkantoor te gaan en brieven te posten. Dus heb ik me bij postmaatje aangemeld, je moet wel elke keer opnieuw een verzoek om adressen indienen, postmaatje.nl Een andere website is kanjerpost.nl, daar heb ik mij ook voor aangemeld en krijg je elke week een adres door, inmiddels ook de nodige kaarten geschreven en verstuurd. Hier zijn nog genoeg postkantoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s