Voorbereiden op calamiteiten

De laatste tijd stuit ik regelmatig in de krant op artikelen over preppen en dat dit geen hamsteren is. De enige verklaring die ik niet gehinderd door enige kennis kan bedenken, is dat preppers op tijd zijn begonnen met het aanleggen van voorraden om zich voor te bereiden op een noodsituatie en niet in 1 keer een winkel leegkopen zonder een goed plan. Want voor een jaar voedsel en andere spullen in huis hebben, is toch ook een vorm van hamsteren, alleen wel met beleid. Preppers hebben een plan gemaakt en wel overwogen ingeslagen, hamsteraars zijn in mijn ogen vaak wat impulsiever. Diverse websites over preppen hebben mij geholpen om me voor te bereiden op een noodsituatie, bijvoorbeeld http://www.prepz.nl. Ook heb ik een workshop in Zuid-Korea gevolgd over de voorbereidingen die je kunt treffen in het geval van een tyfoon. Daar hoefde ik maar voor 3 dagen eten in huis te hebben en dan nog allerlei andere zaken voor het geval de elektriciteit , water en het gas niet meer geleverd worden. De reden hiervoor is dat Zuid-Korea in drie dagen tijd meestal alles weer werkend heeft. Deze informatie kwam mij van pas voor Japan.

Maar in Japan hebben we nog het fenomeen van aardbevingen, en hoe kun je daarop goed voorbereid zijn. Dat is inmiddels weer aardig actueel. En voor hoeveel dagen eten moet je inslaan? Tja, daar heb ik geen helder antwoord op gevonden. Dus er wel voor gezorgd dat er zeker voor een maand eten in huis is, en waarom niet veel meer? Bij een verhuizing naar een ander land, mogen we meestal geen voedsel verhuizen, ook niet als het in blik zit. Dan moeten we weer heel erg veel weggeven, en de hoeveelheid voor een maand is nog te overzien. Anderhalf jaar geleden heb ik ook droog eten gekocht bij een prepshop, dat eten is 25 jaar houdbaar. Wat van die pakjes zitten in een rugzak voor het geval we moeten gaan reizen, eventueel te voet, richting het vliegveld. Heel optimistisch geeft het internet aan dat dit een lange dag lopen is. Dus ik ga er vanuit dat het zeker twee dagen lopen wordt (of langer als er veel obstakels zijn). Om puin te kunnen verwijderen heb je ook handschoenen nodig. Enfin, er is een hele lijst met spullen die handig zijn. In het kader van beter mee verlegen dan om verlegen, zijn we redelijk voorbereid. Rugzakken staan klaar en wandelschoenen.

Inmiddels hebben we wel al diverse aardbevingen of beter seismische trillingen gevoeld. Op zondag 26 april terwijl we aan de koffie zaten, schudde het huis helemaal. Dat was direct duidelijk. Soms is dit niet het geval en dan realiseer ik het me achteraf. In de avond van 4 mei is er een waarschuwing naar mijn telefoon gestuurd dat er een zware aardbeving werd verwacht, dat is wel even schrikken als je wakker wordt en niet beseft dat een en ander gelukkig achter de rug is. Achteraf kan ik constateren dat de waarschuwing een half uur voor de zware aardbeving (kracht 5,5 bij Chiba) is gekomen. Ik kijk meestal op de volgende site http://jma.go.jp. Op 6 mei rond 2 uur ’s nachts werden we opgeschrikt door een alert op de telefoon om te waarschuwen voor een aardbeving, het begon ook direct te trillen.

3 gedachten over “Voorbereiden op calamiteiten

  1. Ik heb zelf een (gratis) cursus gedaan over wat je moet doen tijdens en vlak na een aardbeving. Deze werd aangeboden door de gemeente/ward waar ik woon. Ik voel me nu een stuk veiliger!

    Er werd bijvoorbeeld uitgelegd hoe je het gas moet afsluiten en hoe je ervoor kunt zorgen dat vluchtroutes niet geblokkeerd raken. Je stapt een soort similatie-huis in dat ook helemaal schudt, waarbij je op verschillende krachten op de schaal van richter een aardbeving kunt ervaren.

    Geliked door 1 persoon

    1. In Yokohama hebben wij ook een workshop gehad en een en ander ervaren. Daarbij lieten ze ook nog een instructiefilm zien waaruit bleek dat de meeste mensen niet goed voorbereid zijn op een aardbeving. In een tentoonstellingsruimte was ook veel materiaal aanwezig, maar helaas zonder Engelse beschrijving, vandaar mijn zoektocht op het internet.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s