Nieuwe hobby; mondkapjes tellen

Als wij buiten wandelen, zijn we meestal iets aan het tellen. Tegenwoordig is dat het aantal mensen dat wel en geen mondkapje dragen. Want niet iedereen draagt een mondkapje, het is ook niet verplicht. Van oudsher dragen mensen hier een mondkapje als ze verkouden zijn zodat ze de ander niet besmetten. Nu er maatregelen zijn ingevoerd, vroegen wij ons af of iedereen een mondkapje zou gaan dragen, aangezien de regering er ook twee per huishouden gaat verstrekken, die er overigens nog niet zijn. Een hele voorzichtige conclusie luidt, dat mensen die sporten, zoals hardlopen en wielrennen, meestal geen mondkapje dragen. Het ademhalen door een mondkapje gaat namelijk een stuk zwaarder. Tijdens de ochtendwandeling komen we een behoorlijk aantal sporters tegen, dus zijn de niet-dragers in de meerderheid. Een wandeling na het eten liet zien dat de meerderheid een mondkapje draagt. De Japanse regering kan geen sancties opleggen omdat de. wet dit verbiedt, daarom zijn alle maatregelen min of meer op basis van vrijwilligheid. Toch geven de meeste mensen hier wel gehoor aan.

Als ik boodschappen ga doen, draagt 80% van de mensen op dit moment een mondkapje. Dan zijn er ook nog de halfslachtige dragers. Die hebben een mondkapje om hun nek hangen, en zodra ze een winkel binnenstappen, zetten ze het mondkapje op.

Inmiddels wandel ik ook met mondkapje op straat. In het NRC stond wel erg leuk beschreven dat de Japanners afstand houden, nou ik weet niet waar die journalist woont, maar dat is niet mijn ervaring. In de supermarkt nog steeds niet, op straat is de situatie meestal een beetje beter, maar zeker geen 1,5 meter. Voorlopig is de noodtoestand uitgeroepen tot en met 6 mei, dus tot die tijd wandel ik met een mondkapje, of andere bedekking voor mijn mond. En ja, het ademt zwaar en zal echt niet mijn hobby worden. Een stoffen mondbedekking zit wel een stuk prettiger dan de echte mondkapjes van 3M. We hadden nog een kleine voorraad uit de SARS-periode. Zodra het leven hier weer genormaliseerd is, ga ik voor een toekomstige uitbraak een aantal wasbare mondkapjes inslaan. Normaal gesproken zijn die hier verkrijgbaar, maar op dit moment wil ik niet naar die winkel toe.

Binnenkort kan ik nog iets anders gaan tellen, het aantal winkels dat leeg komt te staan op Omotesando. Vanochtend waren een aantal etalages leeg. Bij de eerste winkel denk ik nog, dat is bijzonder, maar bij nummer drie kan het geen toeval meer zijn. Al beter kijkend zie ik dat de hele winkel leeggehaald is. Geen idee of dit tijdelijk is of dat het de ondergang van die winkel is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s