NHK, soort kijk- en luistergeld

Deze week belde er iemand aan die ik niet kende, dus deed ik de deur niet open. Onder het motto de aanhouder wint, kwam de jonge man nog een keer terug. Helaas (met de kennis van nu) deed mijn echtgenoot de deur open. De jonge mand kwam vragen of wij een televisie bezaten en dan moesten we lid worden van de NHK en een contract tekenen. Het kostte heel wat overredingskracht om duidelijk te maken dat wij die avond geen contract gingen ondertekenen en dat hij de volgende dag maar terug moest komen. De afspraak werd gezet. Daarna eens gaan opzoeken wat NHK voor staat. Het is een soort kijk-en luistergeld, dat iedereen met een televisie, maar binnenkort ook met een tablet, pc of smartphone, moet betalen. Tot onze verbazing stonden er ook heel erg veel verhalen op het internet hoe je dit kunt vermijden. Tip 1 is om de deur niet open te doen. Tja, dat was te laat! Vervolgens om iemand niet binnen te laten, zodat hij ook niet kan zien dat je wel een tv hebt. We hebben de jongeman niet binnengelaten, maar hadden al toegegeven dat we een televisie bezaten. Vervolgens kun je proberen om alleen je eigen taal te blijven spreken zodat de persoon het opgeeft. Na veel keer gezegd te hebben dat we niet gingen tekenen, een voorstel gedaan om de volgende dag terug te komen, dat gaf ons tijd om uit te zoeken of we verplicht zijn om dit te betalen.

De volgende ochtend bleek uit het gesprek met het kantoorpersoneel dat dit betaald hoort te worden. In de praktijk zijn het vooral de buitenlanders die dit duiken en het niet betalen. Er zitten nog geen zware sancties op. Maar iedereen die een smartphone bezit moet het ook betalen, omdat je daar ook NHK op kunt ontvangen.

In elk geval had ik besloten de jongeman beneden in de hal te ontvangen. Het werd een heel gesprek via google translate omdat hij geen Engels sprak (zei hij). Denk dat hij meer begreep, en ook een spel speelde. Ik had de contributie voor 1 jaar contant bij me, maar dat mocht niet. Moest via een creditcard. Met hem heb ik afgesproken dat ik 1 jaar betaal omdat wij hier maar tijdelijk wonen. Hij heeft toegezegd dat hij direct het abonnement zou opzeggen, en dat heeft hij in mijn bijzijn gedaan. Hij was zo blij dat ik betaalde, voelde als de goede daad van de dag.

Later bleek met uit een gesprek met het kantoorpersoneel dat deze mensen op provisie basis werken. Ook bijzonder voor een abonnement dat iedereen moet betalen.

2 gedachten over “NHK, soort kijk- en luistergeld

  1. Wonderlijk dat dit zo gaat en nog wel op basis van provisie. Ben dan ook wel benieuwd hoeveel een jaar kost. En die tips op internet 😂😂😂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s