MOHN oftewel daklozen

Zoals ik al lange tijd vermoedde, zijn er behoorlijk wat daklozen in Tokyo. De Tokyo Union Church heeft een programma waarbij vrijwilligers zorgen voor het bereiden van maaltijden en de distributie ervan. Deze afdeling heet MeetOurHomelessNeighbours (MOHN). Elke ochtend van half negen tot half tien, wordt er door een groep vrijwilligers onigiri gemaakt. Het voedsel wordt uitgedeeld dezelfde dag in het Yoyogi park, en de volgende ochtend om 5 uur in de omgeving van het Shibuya station. Op beide plaatsen heb ik het afgelopen jaar diverse daklozen gezien en een soort bouwsels van karton en blauw zeil dat doet vermoeden dat hier daklozen slapen en dat het niet om het ophalen van afval gaat.

Een paar weken geleden kwam deze informatie tot mij toen ik de kraampjes van de kerstmarkt voor de kerk bezocht. Er waren een paar hele enthousiaste dames die mij probeerden te overtuigen om mee te helpen. Daar we nog in het proces voor de verhuizing naar China zaten, heb ik geen actie ondernomen. Nu we in Japan blijven was het tijd voor actie. Op maandag een bezoek aan de kerk om helder te krijge waar ik mij de volgende ochtend kon melden. De vriendelijke receptioniste gaf een rondleiding en liet de professionele keuken zien. Die zit in de kelder van het gebouw. Dinsdagochtend om half 9 waren er veel mensen al in actie. Het was bijzonder druk door de schoolvakantie. Diverse moeders hadden hun kinderen meegebracht. Bij binnenkomst was je de handen, pakt een schort uit de lade en een paar plastic wegwerphandschoenen. Vervolgens mag je meehelpen.

Deze keer was mijn hulp niet echt nodig. Om te zien wat er gedaan moet worden ben ik gebleven. Er worden twee soorten van onigiri (rijst driehoekjes) gemaakt en die gaan in doosjes. Er zijn mallen, dus je hoeft niet met de hond de driehoeken te vormen. Daarna gaan de onigiri driehoekjes in een doosje. Deze keer hoefde ik alleen een elastiekje om een doosje te doen. Er werden ruim 160 doosjes gemaakt. Na afloop gaan de schorten in de wasmachine en wordt ook alles afgewassen en de tafels gereinigd. Inmiddels is het tijd voor koffie en verzamelen de mensen die er tijd voor hebben zich bij een Starbucks. Door de gesprekken weet ik nu dat de dinsdagochtend groep vooral Engelssprekende mensen heeft. Elke groep heeft zijn eigen samenstelling.

2 gedachten over “MOHN oftewel daklozen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s