Workshop Glutenvrije Kerststol

Voor de tweede keer heb ik bij Onden House in Tokio een workshop gevolgd. Deze keer het bakken van een glutenvrije kerststol. Deze workshop wordt gegeven in een ruimte achter het restaurant. Het begint een half uur voordat het restaurant opengaat zodat de bezoekers van het restaurant geen hinder ondervinden van iedereen die binnenloopt. Je hangt eerst je jas op, daarna gaan de schoenen uit en slippers aan die klaarstaan op een rek, aan. Iedereen doet zijn meegebrachte schort om, en het is ook de bedoeling dat je een theedoek bij je hebt. Deze keer ging dat goed. De eerste keer had ik geen idee! De volgende stap is de betaling en jouw naam op een lijst zetten. Ik kreeg een plaats toegewezen, dezelfde als de vorige keer. Dicht bij de docent zodat ze iets aan kan wijzen. Het recept is voor mij vertaald door de jongeman die in het restaurant werkt en goed Engels spreekt. Heel keurig wordt het recept doorgenomen, alvorens aan de slag te gaan. Elke stap wordt daarna voorgedaan door de docent. Om te zorgen dat alles binnen de tijd geschiedt, zijn bepaalde zaken reeds gemengd of bereid.

We begonnen met het in de juiste vorm krijgen van een soort amandelspijs, maar dan volgens een ei vrij recept gemaakt. Er moest een stuk plastic folie worden genomen en daarna wordt heel behoedzaam met de vingers voorzichtig tegen de substantie aangeduwd totdat het de juiste vorm en lengte heeft.

Wat ook bijzonder was om te doen, is een ijzeren mengkom boven het open vuur van het gasfornuis houden en snel met de garde de substantie in de kom mengen. Er was een handschoen om te zorgen dat onze hand niet kon verbranden aan de kom die warm werd. Het was zo kort, dat de kans op een brandblaar uiterst klein was. Een grappig onderdeel is het toevoegen van lucht aan het meel mengsel, dit doe je met de plastic zak waarin het meel zit. Door een handigheid laat je de lucht erbij en maakt hem snel dicht, en dan heb je een soort ballon die het meel bevat en dat wordt heen en weer geschut. Deze keer kreeg ik het voor elkaar. De rest was niet zo moeilijk meer. Wat mengen en de juiste vorm maken met behulp van het bakpapier.

Nadat alle baksel in de oven zaten, werden we als cursisten geacht af te wassen. De vorige keer ging dat een beetje langs mij heen, deze keer begon ik zelf met het afwassen, tenslotte had ik de theedoek niet voor niets meegebracht.

Na afloop gaf de docent wel commentaar over de vorm van de kerststol. Die van mij had de juiste vorm, maar tegen sommigen had ze duidelijk een andere opmerking. Dat ging nogal direct, en had ik niet verwacht. We aten een stukje van de kerststol die de docent had gebakken.

3 gedachten over “Workshop Glutenvrije Kerststol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s