Instructies

Het is erg duidelijk dat het toerisme naar Japan de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen. Op meer plaatsen zijn er teksten in het Engels of pictogrammen wat we wel en niet mogen doen. Tenslotte zijn veel bezoekers hier toch analfabeet als je het Japanse schrift niet kunt lezen. Een bron van vermaak is en blijft het Japanse toilet. Er zijn diverse variaties, vol automatisch en met muziekjes. Dan is het erg prettig als er wat uitleg is, want het spoelen alleen kan al voor een speurtocht zorgen. Maar de verschillende soorten douches die mogelijk zijn, en ook de föhn, zorgen voor vermaak als bijvoorbeeld de stopknop niet wordt gevonden. Zoals eerst opstaan terwijl de sproeier nog werkt en dan pas zoeken naar de stopknop, zodat je alsnog nat wordt op plaatsen waar dit niet de bedoeling is. En er zijn blijkbaar ook bezoekers die op de bril gaan staan, dus daar zijn ook pictogrammen voor.

Bij de metro zie je op diverse druk bezochte stations ook instructies. Soms wordt ook in het Engels omgeroepen dat je achter de gele lijn moet wachten. Hier laat je ook eerst de passagiers rustig uitstappen alvorens in te stappen. De mensen staan in keurig rijen opgesteld, heerlijk!

Bij het ontbijt in het hotel krijg je ook een kaart. De eerste keer had ik het niet goed bekeken, maar de ene kant leg je naar boven om aan te geven dat de tafel bezet is, en de andere kant waneer je weggaat, zodat alles opgeruimd kan worden. Verder is het ook prettig dat er uitgelegd wordt wat de bedoeling is in de spa (Onsen), eerst jezelf zittend wassen, en pas geheel schoon in de spa stappen.

Een bijzondere kleurcode werd gebruikt in de trein naar Matsumoto. Als de plaats gereserveerd was, dan brandde er een groen lampje boven de stoel. Als de plaats vrij was, een rood lampje. En als de plaats nog vrij was, maar niet gedurende de hele reis, dan een geel lampje. In deze trein was het niet zo dat er wagons waren aangewezen voor de niet gereserveerde plaatsen. Het kon overal zijn en daar gebruikten ze de lampjes boven de stoelen voor.

En de gebruikelijke pictogrammen staan vaak bij tempeltuinen en parken, of je wel of niet foto’s mag maken. Soms mag je wel foto’s maken, maar niet professioneel, daar moet toestemming voor worden gevraagd. Of je mag geen statief gebruiken en geen selfiestick.

Instructies bij ingang park of tempel.

Een gedachte over “Instructies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s