Tyfoon nr 19; voorbereiding.

Al de hele week weten we dat er een tyfoon richting Japan komt. In het Nederlandse nieuws heet die Hagibis, maar in Japan nummer 19. Van het management in ons complex kregen we het verzoek alles van het balkon te verwijderen, maar verder geen aanbevelingen. Gelukkig heb ik ooit een workshop in Zuid-Korea gevolgd over hoe je voorbereidingen kunt treffen, en dat ook gedaan in het verleden. Een deel van die voorbereiding is permanent op zijn plaats omdat we hier ook voorbereid moeten zijn op een aardbeving. Dus droog lang houdbaar (25 jaar) voedsel ligt standaard in huis. Voor het geval de stroom uitvalt is het ook handig om eten te hebben dat niet gekookt hoeft te worden. Die voorraad probeer ik ook op peil te houden met onder andere havermout en noten in kilo verpakking en wat eten in blik en liters amandelmelk. De grootste uitdaging blijft voldoende drinkwater. Hoeveel moet je inslaan? Voor 2 dagen of een hele week? In Zuid-Korea hadden we te horen gekregen voor 3 dagen. Alle thermosflessen maar gevuld met water en ben nu aan de pannen begonnen. Daar ik gefilterd water drink, moet het eerst via het Britafilter gezuiverd worden. Dit is een leuke invulling van de ochtend. Nummer 19 wordt rond 14:00 uur plaatselijke tijd verwacht ergens aan land te komen, waarschijnlijk in de buurt van Yokohama.

Een andere aanbeveling is om alle gordijnen te sluiten in verband met ramen die kapotgeslagen kunnen worden door rondvliegende objecten. Indien mogelijk ook zo ver mogelijk van de ramen verwijderd te blijven en in een ruimte zonder ramen te gaan zitten. Onze keuken heeft geen ramen, dat komt nu goed uit, toch net iets gezelliger dan een inpandige badkamer.

Tja, dan ook de badkuipen vullen met water, zodat de toiletten doorgespoeld kunnen worden. En emmers klaarzetten. Voor het geval we niet kunnen afwassen, hebben we ook nog plastic wegwerpborden en bestek en genoeg vuilniszakken in de voorraad. Om te wassen doekjes. Dan bedenk ik me nu dat de powerbank op zonne-energie nog opgeladen moet worden. Wij zijn er klaar voor, voor zover dat mogelijk is als je het gelukkig nog nooit ervaren hebt!

3 gedachten over “Tyfoon nr 19; voorbereiding.

  1. Hoi Ine
    Hopelijk alles goed na de tyfoon en hebben jullie alles goed doorstaan?
    Ps wilde messenger sturen maar ik zie je niet meer op fb
    Groetjes van ons ook aan Joop

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s