Wat te bekijken in Kioto?

Kioto heeft heel wat te bieden en er moeten keuzes worden gemaakt. Deze keer ligt het accent op het bezoeken van tuinen, ook in de hoop om niet geheel omgeven te worden met hordes toeristen (schrijft de toerist!). En alles in een rustig tempo doen, niet zoveel mogelijk tuinen scoren op een dag. De bedoeling is om bij de tempel te zijn als hij net de deuren opent. Helaas bleek de juiste bus iets lastiger te vinden dan verwacht, dan maar eens met de taxi. Dat gaat lekker snel. De Ginkakuji tempel ligt wat verder weg, en er stopt geen metro in de buurt. De tuin bestaat uit een stukje zogenaamd droog landschap, dat is vormgegeven met kiezelstenen en zand. En het andere deel uit bos. Helaas zijn veel paadjes afgesloten zodat het bezoeken niet meer dan 45 minuten kost.

Van de tempel is het een klein stukje lopen naar het Filosofenpad, dat is een paadje langs een stroom. Onderweg liggen er nog diverse heiligdommen. Op goed geluk eentje bezocht en daar vertelde een buurtbewoonster dat er diverse dieren worden vereerd. Het was lekker rustig op het pad en ook de wandeling verder naar de wijk Gion. Op de wegrichting Gion kun je ook Murin-An bezoeken. De tuin van Murin-An hadden wij de vorige avond tijdens de regen bezocht. Heel toepasselijk staat op het toegangskaartje:” Exclusive to a rainy day is the splendid scenery of the glossy garden” door Aritomo Yamagata. In deze tuin is hoogteverschil aangebracht om een soort van berglandschap tot stand te brengen met in de hoek een waterval. Als je de tuin binnenwandelt dan kun je de grote vijver niet zien. Er is bewust diepte gecreëerd. Er wordt wel duidelijk gemaakt door middel van instructie in de folder, wat wel en niet mag. In de tuin mag je niet rennen, niet de kiezels wegschoppen en niet over de bamboe afscheidingen stappen. Op zo’ n moment vraag ik me af of deze regels opgeschreven zijn omdat diverse bezoekers zich niet hebben weten te gedragen. De enige neiging die ik heb moeten onderdrukken is om niet over de bamboe afscheidingen te stappen. Diverse paadjes waren afgesloten en dat is een beetje jammer. Dit wordt een terugkomend thema tijdens het bezoeken van diverse tuinen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s