Met de bus naar Nikko, Tosho-gu

Het werk van mijn echtgenoot had een zeer speciaal uitje geregeld naar het Tosho-gu shrine in Nikko. Op zich klinkt dit niet zo speciaal, ware het niet dat de gebedshal opengesteld is dit jaar op bepaalde data. Dit is ter ere van de kroning van de nieuwe keizer. Toeristen kunnen hier niet naar toe. Helaas is het niet toegestaan om binnen te fotograferen. Het is erg bijzonder om een gebed mee te maken. De monnik was prachtig gekleed, nog nooit zo’ n kostuum gezien, en in een bepaald ritme moesten we buigen en met de handen klappen. Voor de mensen die niet goed op de grond kunnen zitten, waren er krukjes beschikbaar. De ruimte zelf was ook helemaal gedecoreerd, ik zat met zijzicht bij een tijger.

Het complex is voor een deel gerestaureerd en het goud blinkt al van verre. Een gids gaf uitleg bij de verschillende gebouwen. Er is een een stal met afbeeldingen van apen. De apen zijn de beschermdieren van de paarden. Een heel bekend paneel is die met de drie apen die horen, zien en zwijgen uitbeelden.

Bij de centrale poort richting het heiligdom, is bewust een pilaar omgedraaid om te voorkomen dat de goden boos zouden worden door de perfectie van de poort. Het was even opletten om te zien wat er precies anders was, uiteindelijk zie je dat het patroon onderste boven staat. Als je oppervlakkig kijkt, dan zie je het niet.

De dag was goed georganiseerd. De tocht startte in Yokohama en na twee uur was er gelukkig een pauze. De parkeerplaatsen met gebouwen zijn zeer uitgebreid, een heel groot toiletgebouw en een verscheidenheid aan restaurants en koffiestalletjes. Veel mensen kunnen in korte tijd bediend worden. Na de pauze was het nog twee uur rijden naar Nikko, en werd er eerst geluncht. Het was een Japanse specialiteit uit de regio, met tofu op een speciale manier klaargemaakt. Iedereen kreeg zijn eigen “pan” op een brander waar een tofu in vloeibare vorm in zit. Er vormt zich een vel en dat doop je dan in een sojasaus (ik had glutenvrije) en het smaakt heerlijk. Dit herhaalt zich een paar keer. Als de brander uit gaat, dan moet er een beetje sake worden toegevoegd, drie keer roeren, en langzaam vormt zich zachte tofu. Het was erg lekker. Het bezoek aan Tosho-gu vond plaats na de lunch. De terugreis ging sneller omdat er wat minder verkeer op de weg was.

Voor mensen die vanuit Yokohama of Tokio naar Nikko willen, is er een snelere optie, de Shinkansen. Dit heb ik jaren geleden gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s