Met een frisse blik blijven kijken

Het blijft een uitdaging om met een frisse blik door het leven te gaan en ” nieuwe” dingen te ontdekken, niet als een ontdekkingsreiziger, maar als iemand die het niet gewoon beschouwt dat hij het voorrecht heeft om in Japan te wonen.

Als expat die weet dat hij maar kort hier verblijft, stort ik me niet in de Japanse cultuur, ga ook geen Japans leren. Maakt dat het leven moeilijk hier? Nee, want dankzij de ontwikkeling die het internet heeft doorgemaakt, kun je met google maps en google translate een heel eind komen. Dertien jaar geleden wist je nooit zeker of je op de juiste plaats uitkwam als je hulp vroeg, men stuurde je gewoon de verkeerde kant op als men het antwoord niet wist. Nu kan iedereen met behulp van het internet navigeren. Toeristen kunnen hier een speciale simkaart kopen of een……. huren op het vliegveld, zodat je altijd internet hebt. Het openbaar vervoer is uitstekend, veel kaartjesautomaten hebben een knop om de engelse versie te kiezen.

Als je genoeg saldo op de openbaar vervoerkaart zet, zoals de Suica of Pasmo, dan kun je er ook mee betalen in de taxi. Het heeft even geduurd, maar laatst toch gedaan en dat scheelde heel wat wisselgeld. Ook al is het geven van een fooi niet gebruikelijk, in de taxi laat je meestal het kleine geld wel achter.

Tijdens het reizen in de metro is het nog steeds behoorlijk stil. Er liggen wel wat minder mensen te slapen, de meesten zitten op hun mobiele telefoon te kijken. Ze doen een spelletje, kijken een film of social media. Zelf probeer ik dan elke keer maar de aandacht op iets anders te vestigen, kijken naar de schoenen die de medepassagiers dragen. Soms zitten daar kleurrijke exemplaren bij. Het is mij helaas nog niet gelukt om daar een leuke foto van te maken.

Een gedachte over “Met een frisse blik blijven kijken

  1. Mooi om te zien dat tijden veranderen en niet altijd ten nadele. Ben wel benieuwd of je die schoenen een keer kan vangen op een plaatje, stiekem met je mobiel 😉
    PS Zag je laatste 3 berichten in ongewenste e-mail, grrrr, eens kijken wat ik daaraan kan doen. Want ik leef en geniet graag mee! Mooi geschreven stukje Ine, en mooie foto zonder bril 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s