Tanabata

Vorig weekend was er weer iets te vieren, namelijk het kijken naar twee heldere sterren aan de Melkweg. Het gaat oude ster Altair van het sterrenbeeld Arend (Aquila) en de ster Wega of de hardster van het sterrenbeeld Lier.

Volgens een oude Chinese legende zijn deze sterren het paar Kengya en Shokujo die van elkaar hielden. Kengaya was een herder en Shokujo een weefster. Shokujo heeft de god van de hemel boos gemaakt, en moest naar de hemel. Ze kreeg toestemming om haar man 1 keer per jaar te ontmoeten, in de nacht van 7 juli. Deze legende dient als achtergrond voor het ” Tanabata” feest.

Het feest schijnt populair te zijn geworden in de zogenaamde Edo-periode (1603-1868).

Op diverse plaatsen staan bamboetakken met stukken gekleurd papier en stiften er naast. Iedereen mag een wens op een gekleurd stukje papier schrijven, en aan een bamboestok bevestigen. De bamboestok wordt versiert met andere decoraties en vaak wordt er ook fruit geofferd. En deze wensen komen uit, is het geloof. Op diverse plaatsen kom je de stokken tegen, voor restaurants of binnen, en ook zagen we het bij een ingang van Yoyogi Park in Tokio. Uit een boek begrijp ik dat het vooral met de kinderen wordt gevierd.

De volgende dag op 8 juli, zijn alle takken verdwenen. Op het internet had ik gelezen dat deze takken dan werden geofferd in het water. Ik vermoed dat dit nu niet meer gebeurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s