Voor mij opvallende zaken

Of dingen typisch Japans zijn, dat wil ik niet direct beweren, maar er zijn wel een aantal zaken die mij opgevallen zijn. Als eerste de rijen, voor alles is er wel een rij. In sommige supermarkten is het ook opletten waar je gaat staan, een rij voor een centraal punt en dan mag je daarna naar de kassa die beschikbaar komt, het is een soort voorsorteren. Niet even snel passeren omdat het zo ” leeg”. is bij de kassa’s. En ook op straat staan er soms rijen waarvan het mij niet duidelijk is waarop de mensen wachten. Voor restaurants is het zeer gebruikelijk, dus zitten wij ook rustig in de rij.

En bij roltrappen in de metrostations zijn er ook rijen als het druk is, maar er is een manier om dit te omzeilen, je gaat aan de rechterkant de roltrap op, je moet dan wel blijven lopen. Dit is de snelle rij. Het was een kwestie van observeren, en imiteren!

Ze werken hier heel erg netjes, als er een heg gesnoeid wordt, dan ligt er op straat een soort zeil waarop het snoei afval wordt opgevangen. Ook staan er genoeg mensen om de veiligheid van de voorbijgangers te garanderen. Ook als er in huis wordt gewerkt, gaan de schoenen uit en wordt de reparatie netjes uitgevoerd en alles opgeruimd.

En de drankautomaten, bij wijze van spreke staat op elke hoek van de straat een automaat waaruit je water, frisdrank of bier kunt halen. Het betalen gaat met munten of met de openbaar vervoerkaart, zo’ n prepaid kaart waar je zelf geld op zet. Met die kaart kun je ook de taxi betalen en in de kleine winkels, uiteraard moet het saldo toereikend zijn. Om verder te gaan op het onderwerp drinken, in de meest restaurants is er een plaats waar je zelf het water kunt halen. Daar hoeft niet voor betaald te worden. Soms heeft het nog een smaak van vers fruit of een kruid.

Het buigen van een persoon na het verlenen van een dienst of bij het afscheid. Zelfs als de bus naar het vliegveld vertrekt, buigt het assisterende personeel bij het vertrek van de bus. En de witte handschoenen zijn ook nog geen verleden tijd. Ik wil niet beweren dat elke taxichauffeur witte handschoenen aan heeft, maar een groot aantal wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s