Naar Kamakura, eigenlijk Hase

Met gasten is het altijd leuk om naar plaatsen te gaan waar je al bent geweest, ze kijken nog met een frisse blik. Nu het zo’ n twaalf geleden is, lukt de frisse blik ook. Vanuit Tokio is het best een reis naar Hase, ongeveer 1,5 uur. De trein rijdt bovengronds, en dan glijdt het landschap aan ons voorbij. Het doel van deze reis is het bezoeken van de grote Boeddha, Daibutsu en de tempel Hase-dera. In Kamakura stappen we over op de Enoden Enoshima lijn, er staat nog steeds een wat oudere trein. Het station van Hase is niets veranderd. Uit het station rechtsaf en rechtdoor lopen. Daar waar je af moet slaan, staan borden, de Daibutsu ligt aan de rechterkant. Zelfs op maandag kun je de stroom mensen volgen. Inmiddels zijn er restaurants bijgekomen en wat meer winkeltjes. Sommige souvenierwinkels zien er nog precies hetzelfde uit.

De Daibutsu kwam gereed in 1252 en was ooit overdekt. Maar bij de tsunami van 1498 is de overkapping verdwenen. Lopend in het plaatsje waren er borden die aangeven waar het water allemaal komt in het geval van een tsunami. Ook in de straat waar wij liepen. Het bronzen beeld blijft indrukwekkend als je bedenkt in welke tijd en met welke gereedschappen het is gemaakt. Helaas bloeide de boom met kersenbloesem nog niet, die voor de tempel staat.

Een andere bekende tempel is de Hase-Der tempel. Als je bij deze tempel naar boven loopt, dan kom je veel beelden tegen, de zogenaamde ” jizofiguren” . Jizo is de beschermgod van de gestorven en ongeboren kinderen. Als je helemaal naar boven loopt, dan heb je een uitzicht over de baai.

Het is erg prettig dat er in Japan op meer plaatsen ook rekening wordt gehouden met mensen die vegetarisch eten en degenen met een allergie. Bij Chaya Bowl kan iedereen wat van zijn gading vinden. Dat leuke restaurantje blijft nu op mijn lijst staan.

3 gedachten over “Naar Kamakura, eigenlijk Hase

  1. Ik was hier ook met jou in feb 2008, super om er geweest te zijn! Mijn 1e ervaringen met Azië, alles zo wonderlijk, maar dat is na ruim 10 jaar nog steeds zo!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s