Het scheiden van afval.

Het scheiden van afval blijft ook een bron van vermaak. Deze keer niet staan er niet heel veel verschillende zakken in de keuken om het afval te scheiden, in tegenstelling tot ongeveer 12 jaar geleden. Het is bij drie zakken gebleven; papier, plastic en brandbaar afval. Naast de lift is namelijk de ruimte waar het afval neergelegd of in de juiste ton of krat gedaan kan worden. Op weg naar buiten gaan blikjes en karton zo mee en direct in de juiste krat gelegd, dat scheelt weer 2 afvalbakken in de keuken. Maar  het plastic afval is enorm. Veel zaken zijn al in zakjes verpakt en als het meezit, dan komt er bij de kassa nog een zakje omheen. Er staat dus een grote zak voor plastic in de kast. De andere zak is voor papier en onder de gootsteen voor brandbaar afval, en dat is ook het groente- en fruitafval. Wel heb ik begrepen dat de schoonmaker het afval nog verder sorteert indien noodzakelijk. In het verleden hadden we alleen al voor het plastic een paar verschillende bakken staan in de keuken Of er veel gerecycled wordt, dat is volstrekt onduidelijk. De Nespresso cupjes in elk geval niet. Om het nog leuker te maken, in Tokyo mag het bij het brandbaar afval en in Yokohama bij het niet brandbaar afval.  Volgens de medewerker van de Nespresso heeft elke stad zijn eigen regels voor het scheiden van afval. Als ik naar de poster kijk die we van de gemeente hebben gekregen, wordt het afval behoorlijk gescheiden, ik vermoed dat iemand in dit gebouw nog behoorlijk wat werk heeft, vooral aan het verder scheiden van het brandbare afval en het plastic. Er wonen hier voornamelijk buitenlanders en het lijkt erop dat het verhuurbedrijf daar rekening mee heeft gehouden en een werknemer het afval verder laat scheiden. Er staan boetes op het verkeerd scheiden van het afval. Het is echt een studie om het helemaal onder de knie te krijgen. Het afval moet schoon worden aangeleverd, dit houdt in dat een kartonnen pak uitgespoeld moet worden en daarna het plastic dopje verwijderd, ik heb een voorbeeld waarop het op het pak zelf ook nog is aangegeven. Het pak gaat bij het papier en het plastic op de daarvoor bestemde plek. Voor afval groter dan 30 cm, moet worden betaald. Het afvoeren van een staande lamp kostte ongeveer € 1,60.

Buiten kun je zien wanneer de ophaaldagen zijn voor de diverse soorten afval. De kratten met glas en blikjes kunnen zo buiten worden gezet. Het andere afval moet in speciale zakken, als de zakken de dag ervoor buiten worden gezet, gaat er meestal nog een net omheen.

2 gedachten over “Het scheiden van afval.

  1. Het zou inderdaad in interessant zijn om te weten wat er met het afval gedaan wordt! Als het ze lukt om te recyclen dan zou Nederland daar misschien de kunst kunnen afkijken! Grappig ook dat in andere Aziatische landen het afval scheiden nog helemaal moet beginnen!

    Geliked door 1 persoon

  2. Ben op zoek gegaan naar info, het lijkt erop dat veel plastic wordt recycled. Ook het papier en karton. Ze stimuleren ook het hergebruik van meubels hier. En ik ontdekte dat er een speciale app voor het afval is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s