Managen van verwachtingen

In het begin vallen de meeste dingen op die anders gaan dan ik verwacht. Nog steeds is het wennen dat fietsers op het voetpad rijden, als ze tegemoet komen rijden, is het geen probleem. Vaker komen ze van achteren, je ziet en hoort ze niet aankomen, en dat geeft mij geen prettig gevoel.

Als je in Japan een taxi neemt, dan gaat de deur automatisch open. Ook sluit de chauffeur de deur weer. Het is niet de bedoeling om zelf aan de deur te komen en een handje te helpen. In sommige taxi’s gaan ze een stapje verder, dan komt er een bandje dat ook in het Engels zegt dat de veiligheidsgordels om moeten. En je kunt ook betalen met de metropas (Suica, Pasmo) als je die hebt.

In de supermarkt staat er soms een apparaat dat je moet gebruiken als je contant betaalt. De eerste keer stond ik met het geld in mijn hand en had geen flauw idee wat de bedoeling was. De medewerker maar wijzen. Oh, moet ik daar het geld instoppen. Dan is het ook de bedoeling dat je akkoord geeft, alles in het Japans, nu is het duidelijk waar op te klikken. Vervolgens volgt het wisselgeld, zowel papiergeld als muntjes en de kassabon.

Ook wordt er in de supermarkt  niet voorgedrongen, dat is in sommige landen wel anders als je een buitenlander bent. Op bepaalde plaatsen is er geen voorsorteren naar de kassa, maar 1 punt en daar wacht je tot er een  kassa  vrij komt. Je kunt dan niet in de verkeerde rij staan. 

Iets wat ik erg prettig vind, is een mand onder de stoel waar de tas ingelegd kan worden. Op veel plaatsen is dit aanwezig. Ze houden hier echt van orde en netheid. Dat komt ook tot uiting bij de keurige rijen om in de metro te stappen, of de wachtrij voor een restaurant.

Bij het kopen van de postzegels voor op de enveloppen naar Europa, werden de enveloppen gemeten. Helaas waren er een paar te klein! Dus op naar de winkel voor grotere exemplaren. Mag ik de enveloppen opnieuw schrijven en weer terug naar het postkantoor. Dit is goed voor de stappenteller!

4 gedachten over “Managen van verwachtingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s